Opis
Szczegóły
W 1961 roku powstała pierwsza maszyna do espresso E-61, której prosty i genialny zasada cyrkulacji termicznej reguluje do dziś świat maszyn do espresso. Wynalazca tego kamienia milowego, FAEMA, przeszedł do historii za sprawą Ernesto Valente. Tenże Valente później założył firmę VBM i ofiarował literę V ze swojego imienia, by nadać nazwę prawowitym następcom idei FAEMA. W tamtym czasie VBM rozwijał dalej grupę E-61, opatentował ją i montował zarówno w maszynach gastronomicznych, jak i domowych. Junior HX jest jednym z najmniejszych klasycznych modeli dwusystemowych na rynku, łatwym w obsłudze i wydajnym.
- Miedziany bojler do produkcji gorącej wody i pary.
- Bojler wyposażony w wymiennik ciepła, zoptymalizowany do współpracy z grupą E-61 z obiegiem termosyfonowym, przeznaczony do parzenia espresso.
- Napełnianie bojlera za pomocą pompy wibracyjnej.
- Fabrycznie ustawiony termostat do kontroli prawidłowego ciśnienia w bojlerze do kawy.
- Fabrycznie ustawiony presostat do kontroli prawidłowego ciśnienia w bojlerze serwisowym.
- Element grzewczy składający się z elektrycznej grzałki zanurzonej w wodzie bojlera; umożliwia ogrzewanie wody i produkcję pary.
- Chromowany mosiężny zespół zaparzający.
- Pompa wibracyjna.
- Chromowana lanca do wody/pary wykonana z miedzi z ergonomicznym pokrętłem.
- Zbiornik na wodę z tworzywa sztucznego przeznaczonego do kontaktu z żywnością o pojemności 2,5 litra.
- Czujnik poziomu wody w zbiorniku.
- Kontrolki świetlne sygnalizujące włączenie maszyny, aktywację grzałki bojlera do kawy, brak wody w zbiorniku.
- Manometr wskazujący ciśnienie robocze pompy.
- Manometr wskazujący ciśnienie w bojlerze parowym.
Dane techniczne
Dane techniczne
Ilość bojlerów |
1 |
Pojemność bojlera |
1,1l |
Pompa |
wibracyjna |
Pojemność zbiornika |
1,3l |
Moc |
1600 W |
Napiecie |
230 V / 16 A |
Rozmiary (Wys./szer./gł.) |
34 / 22.5 / 42 cm |
Waga |
20 kg |